Skip to content

Projekto ,,Skaitau su šeima“ apibendrinimas

,,Geras dalykas kaupti geras knygas, bet kur kas geresnis – dažniau jas skaitytiˮ (Italų poetas ir filosofas Francesco Petrarca)

Priežasčių skaityti knygas yra labai daug: skaitymas lavina atmintį, vaizduotę, žodinius gebėjimus, dėmesio sukaupimą ir sutelkimą, mažina stresą ir t.t. Knygų teikiama nauda yra neišmatuojama, gaila, kad ne visi tai supranta, o ypač moksleiviai. Todėl mokytojų pareiga – nuo mažens įskiepyti vaikams meilę knygoms. Ši pareiga ir paskatino mane suorganizuoti 2 klasės mokiniams skaitymo skatinimo projektą ,,Skaitau su šeimaˮ. Šio projekto tikslas – skatinti literatūros lietuvių kalba skaitymą tarp mokinių suartinant šeimos narius bendrai veiklai.

Projektą sudarė dvi dalys: pirmiausia mokiniai š. m. sausio-balandžio mėn. su savo šeimos nariais (mama, tėčiu, broliu, sese, senele, seneliu ir pan.) skaitė literatūros kūrinius lietuvių kalba ir pildė Jaunojo skaitytojo dienoraštį. Vėliau, gegužės mėnesį, gimnazijoje suorganizuota Perskaitytų knygų iliustracijų paroda, kurios metu visa gimnazijos bendruomenė galėjo žavėtis antrokų perskaitytų knygų ir iliustracijų įvairove.

Projekto nuostatai visiems projekto dalyviams reglamentavo suorganizuoti ekskursiją, todėl 2019 m. birželio 4 d. antrokai vyko į Lietuvos nacionalinę Martyno Mažvydo biblioteką. Didžiausioje šalies bibliotekoje mokiniai pirmiausiai dalyvavo netradicinėje pamokoje: atliko kūrybinę užduotį – pasigamino magnetą su savo vardo pirmąja raide (inicialu), o po užsiėmimo susipažino su bibliotekos paslaugomis, įdomiausių Lietuvos knygų TOP 10 sąrašu ir apžiūrėjo Restauruotų dokumentų parodą ,,Pro captu lectorisˮ. Ekskursijos metu vaikai įsidėmėjo, kad Martynas Mažvydas – pirmosios lietuviškos knygos autorius.

Nuoširdžiai dėkoju visiems mokiniams ir jų šeimoms už dalyvavimą. Tikiuosi, kad knygų skaitymas neprailgo ir buvo naudingas tiek mokiniams, tiek mokinių šeimos nariams.

C. Buinovska

Skip to content