Skip to content

Integruota edukacinė lietuvių- anglų kalbų  pamoka

Š. m. gruodžio 19 d. Maišiagalos kun. Juzefo Obrembskio gimnazijos pradinių klasių mokiniai, kartu su anglų bei lietuvių kalbos mokytojomis, išvyko į 700 metų jubiliejų besiruošiantį minėti Vilnių, kuris pasaulyje ryškiai suspindo 1323 m. sausio 25-ąją, kai kunigaikštis Gediminas išsiuntė vieną iš garsiųjų savo laiškų, taip Europos akyse tarsi apšviesdamas šį iki šiol vakarų europiečiams mažai pažintą kraštą ir visiems laikams įrašydamas Vilnių į Europos žemėlapį. Mūsų išvykos tikslas- susipažinti su žymiomis senamiesčio vietomis bei pastatų architektūra, tobulinti estetikos supratimą, edukacinė pamoka su M. K. Čiurlionio proanūkiu Roku Zubovu. Išvyką pradėjome apžiūrėdami bei pasigėrėdami šventiškai papuošta žaliaskare Katedros aikštėje. Pakeliui užsukome į Vilniaus Šv. Stanislovo ir Šv. Vladislovo arkikatedrą baziliką, pergyvenusią gražiausius ir dramatiškiausius Vilniaus ir visos Lietuvos istorijos įvykius, klausėmės nepakartojamo vargonų skambesio. Vėliau patraukėme į Vilniaus senamiestyje esančią Šv. Teresės bažnyčią, laikoma viena pirmųjų barokinių šventovių sostinėje ir visoje šalyje. Toks titulas ypatingą reikšmę įgauna Vilniuje, kuris kartais vadinamas „baroko miestu“. Pabuvoję šventovėse, besigėrėdami šventiškai papuoštu senamiesčiu, skubėjome į „M. K. Čiurlionio namus“, kur mus pasitiko pianistas, didžiojo Lietuvos genijaus provaikaitis Rokas Zubovas, kuris patraukliai ir įdomiai lietuvių- anglų kalbomis supažindino moksleivius su M. K. Čiurlionio kūryba bei asmenybe. Derindamas pasakojimą ir skambindamas M. K. Čiurlionio fortepijoninius kūrinius, pianistas pristatė pagrindinius kūrėjo įkvėpimo šaltinius, padėjo suprasti jo muzikos ir dailės kūrinių kalbą ir simboliką, atskleidė muzikos ir dailės bendrystės aspektus.
M. K. Čiurlionis iki šių dienų išlieka labiausiai pasaulyje pripažintu Lietuvos kūrėju – asmenybe, kuri savo kūryba ir esybe paliko nepaprastai gilų įspaudą visoje Lietuvos kultūros raidoje bei lietuviškoje tautinėje savimonėje.
Norime padėkoti Rokui Zubovui už kūrybines interpretacijas ir vaizdų pasakojimą. Nors laikas prabėgo labai greit, patyrėme nepakartojamų įspūdžių. Už bendradarbiavimą dėkojame pradinio ugdymo mokytojoms.
Asta Sližauskienė

Skip to content